Stichting Limbo Teego

Milieubewustzijn en Natuurbehoud in Suriname

Limbo Teego (LTG) is een stichting die in 2016 werd opgericht door Lindie Aboikoni als een beweging en later in 2017 werd omgezet tot een stichting. Deze organisatie heeft als missie het bevorderen van duurzaam milieubewustzijn in de gemeenschap door middel van voorlichting en het creëren van een gezonde, schone en zuivere omgeving voor mens, dier en het nageslacht.

Plastic Vervuiling en de Impact op het Milieu

Limbo Teego richt zich op milieuprojecten langs de boven Suriname rivier, met de erkenning dat plastic vervuiling wereldwijd een ernstig probleem is. Ze benadrukken dat plastic niet alleen onze kusten verandert in vuilnisbelten, maar ook de leefomgeving van dieren aantast. Dieren raken verstrikt in grotere stukken plastic, terwijl kleinere stukjes voor voedsel worden aangezien, wat schadelijke gevolgen heeft voor hun gezondheid.

Volgens schattingen drijft er momenteel 100 tot 150 miljoen ton plastic afval in onze oceanen en zeeën, met een gebied van minstens 700.000 km² tot mogelijk meer dan 15.000.000 km² ernstig vervuild. Van de 5 miljard ton plastic die jaarlijks op vuilnisbelten belandt, stroomt een deel naar de oceanen, met een jaarlijkse hoeveelheid van 5 tot 13 miljoen ton plastic. Dit heeft verwoestende gevolgen voor vogels en zeedieren die het plastic per ongeluk kunnen opeten, met fatale afloop.

Limbo Teego’s Projecten en Doelen

Limbo Teego voert verschillende milieuprojecten uit, waaronder milieueducatie voor kinderen op basisscholen en volwassenen in dorpsgemeenschappen. Ze betrekken alle sectoren die verband houden met het bestuur van de gemeenschap, zoals het traditioneel gezag en de districtssecretariaten.

Hoe Kunnen We Helpen?

Limbo Teego heeft concrete plannen om de plasticvervuiling tegen te gaan. Ze willen niet alleen bewustzijn creëren, maar ook praktische oplossingen implementeren. In 2021 kochten ze bijvoorbeeld een boot voor een van hun projecten om plastic afval uit de rivieren te verwijderen. Nu streven ze naar de aanschaf van een pick-up om het vuiltransport zelf te regelen.

Je kunt ook bijdragen door deel te nemen aan het “Club 100” sponsorsysteem. Door maandelijks een bedrag te doneren, help je de stichting bij het realiseren van hun duurzame projecten en het opzetten van een recyclebedrijf op Atjoni.

Sponsorsysteem “Club 100”

  • Brons: €25 per maand – Afvoer van afval naar Paramaribo wordt gegarandeerd.
  • Zilver: €50 per maand – Garandeert afvoer, aanschaf van bigbags en vuilniszakken.
  • Goud: €75 per maand – Inclusief stickers voor de bootsmannen om vervuiling te voorkomen.
  • Diamant: €100 per maand – Biedt ruimte voor opruimingsacties en onvoorziene kosten.

Het doel van “Club 100” is om op termijn een duurzaam financieel model te creëren voor de continuïteit van Limbo Teego’s milieuprojecten.

Wil je deelnemen aan dit initiatief? Bezoek de website van Limbo Teego voor meer informatie en om je aan te melden.

Onze Missie

Limbo Teego streeft naar het bevorderen van duurzaam milieubewustzijn in de gemeenschap door middel van voorlichting en het creëren van een gezonde, schone, en zuivere omgeving voor mens, dier, en het nageslacht.

Adres

2G7G+4QW Djumu, Suriname