Permacultuur in Suriname ——————————————–

De twee inspiratiebronnen die de grondleggers van de Permacultuur gebruikten, waren de natuur en inheemse tradities. De natuur creëert een bos als de meest efficiënte en permanente vorm van ecosysteem op het land. Inheems traditioneel en duurzaam landgebruik had zich gedurende een lange periode bewezen. De combinatie van deze twee maakt Permacultuur zo succesvol!
De grondleggers initiëren projecten en activiteiten waarbij zij zich vooral richten op algemeen belang. Ze trainen middels workshops, informatiesessies en eveneens praktische ondersteuning, de geïnteresseerden om duurzaam om te gaan met hun milieu. Hierbij delen ze kennis en kunde over permacultuur. Verder zijn ze ook actief met ondersteuning bieden aan sociaal zwakkeren door donaties en ondersteuningen te vergaren en deze dan door te geleiden naar behoeftigen.

Ze geven aan: “Als wij mensen invloed kunnen uitoefenen op de aarde, waarom dan niet een positieve invloed?”
Kenmerken van permacultuur zijn onder andere:
Duurzaam ontwerp: Permacultuur streeft naar het creëren van ontwerpen die de behoeften van de mens vervullen zonder de natuurlijke systemen te schaden. Het richt zich op het minimaliseren van verspilling, het bevorderen van efficiëntie en het versterken van natuurlijke cycli.
Diversiteit: Permacultuur moedigt diversiteit aan in planten, dieren en ecosystemen. Diverse systemen zijn veerkrachtiger en resistenter tegen ziekten en plagen.
Mimicry van de natuur: Het ontwerp van permacultuursystemen is vaak gebaseerd op observatie van en leren van natuurlijke ecosystemen. Het probeert deze systemen na te bootsen productieve resultaten te behalen.
Kleine schaal en intensieve zorg: Permacultuur moedigt kleinschalige, intensief beheerde systemen aan. Dit stelt individuen en gemeenschappen in staat om actief betrokken te zijn bij het beheer van hun omgeving.
Gebruik van lokale hulpbronnen: Het systeem benadrukt het gebruik van lokale hulpbronnen en materialen, en moedigt zo het minimaliseren van externe inputs aan.
Zorg voor de mens: Permacultuur heeft ook een sociale component en houdt rekening met het welzijn van mensen. Het streeft naar het creëren van duurzame, ondersteunende gemeenschappen.
Zorg voor de Aarde: Het behoud van natuurlijke hulpbronnen en het behoud van ecologische gezondheid zijn belangrijke principes van permacultuur.

CONTACT
sior.schmidt@gmail.com
https://www.facebook.com/permaculturesuriname?locale=nl_NL
Alex Yakaumo +597-8113360

Adres

Paramaribo, Suriname